Jaką rolę pełni witamina A w organizmie?

Witaminy są związkami, których obecność w organizmie jest niezbędna do utrzymania jego prawidłowej pracy i funkcjonowania. To związki organiczne, które regulują procesy metaboliczne, wspierają pracę układu nerwowego, trawiennego, sercowo-naczyniowego, a także mózgu. Ich obecność warunkuje prawidłową budowę komórek, tkanek, mięśni i kości, a także bezpośrednio wpływa na liczne procesy w nich zachodzące. Niedobór witamin objawia się osłabieniem organizmu, a także pogorszeniem jego funkcjonowania, czego konsekwencją może być rozwój ogólnoustrojowych chorób.

Jedną z najważniejszych substancji witaminowych dla człowieka jest witamina A. Jej właściwości odpowiadają za wiele istotnych funkcji, między innymi wspierają prawidłowe widzenie, układ odpornościowy, a także zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych rodzajów chorób nowotworowych. Jaką rolę w organizmie pełni witamina A? jak objawia się jej niedobór? 

Witamina A w organizmie – jaką pełni rolę?

Jaką rolę pełni witamina A w organizmie?Witamina A jest jedną z najważniejszych substancji, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To związek chemiczny, który klasyfikowany jest w grupie karotenoidów. Obok witaminy D, E i K należy do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego też jest kumulowana głównie w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Jej struktura i właściwości rozpuszczania w tłuszczu sprawiają, że jej niedobór jest bardzo rzadkim zjawiskiem, niemniej jednak jej zbyt mała podaż prowadzi do niebezpiecznych konsekwencji. Jej głównym źródłem powinna być zdrowa, zbilansowana dieta, a jej poziom można zmierzyć poprzez badanie z krwi.

Witamina A jest substancją, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu odpornościowego. Jej główną rolą jest:

  • uczestnictwo w procesie prawidłowego widzenia,
  • wpływ na regulowanie prawidłowego wzrostu nabłonka oraz innych komórek organizmu ludzkiego,
  • przyspieszenie regeneracji uszkodzonych komórek,
  • hamowanie zmiany DNA komórek w komórki nowotworowe,
  • ochrona organizmu przez rozwojem nowotworu jelita grubego, płuc oraz piersi,
  • wzmacnianie pracy układu odpornościowego,
  • niwelowanie drobnoustrojów i patogenów z błon śluzowych układu oddechowego,
  • ochrona organizmu przed rozwojem chorób spowodowanych zakażeniem bakteryjnym, wirusowym bądź grzybicznym,
  • wspieranie prawidłowego wyglądu i budowy skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci,
  • pomoc w procesie gojenia się ran i skaleczeń,
  • pobudzenie szpiku kostnego do produkcji czerwonych krwinek krwi,
  • poprawa potencji u mężczyzn.

Źródła witaminy A – jakie produkty zawierają jej najwięcej?

Niedobór jak i nadmiar witaminy A w organizmie może objawiać się niepożądanymi skutkami. Odpowiednią podaż witaminy zapewnia codzienne stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety. Witamina A jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, jako jej prowitamina, czyli tak zwany beta-karoten, oraz w produktach roślinnych – pod postacią retinolu. Retinol jest rodzajem witaminy A, który jest łatwiej przyswajany przez organizm, dlatego takimi artykułami spożywczymi warto efektywnie uzupełniać jej niedobór. 

Najwięcej witaminy A znajduje się w:

  • mięsie wołowym i drobiowym,
  • rybach, takich jak dorsz, morszczuk, śledź,
  • nabiale: białych serach, twarogu, jogurcie naturalnym i kefirze
  • jajkach, 
  • maśle i mleku,
  • batatach, jarmużu, szpinaku i dyni,
  • marchewce, pomidorach i papryce,
  • różnego rodzaju sałacie,
  • owocach: wiśniach, śliwkach i morelach,
  • orzechach.

Niedobór witaminy A – jak się objawia?

Bardzo trudno doprowadzić do niedoboru witaminy A w organizmie, ze względu na jej łatwe przyswajanie i właściwości rozpuszczania się w tłuszczu. Na jej deficyt szczególnie narażone są osoby starsze, posiadające siedzący tryb pracy, kobiety w ciąży i w połogu oraz osoby pozostające w nałogu alkoholowym i nikotynowym. 

Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy A są:

  • kurza ślepota, czyli złe widzenie po zmroku,
  • nadmierne wysychanie rogówki oraz spojówki oczu,
  • zahamowanie wzrostu w wieku dojrzewania,
  • obniżona odporność,
  • częste chorowanie na infekcje o podłożu wirusowym i bakteryjnym,
  • przesuszona skóra, zwłaszcza w okolicach łokci, kolan, ramion i ud,
  • zła kondycja włosów, osłabienie ich łodygi i cebulek oraz pojawienie się problemu nadmiernego wypadania,
  • łamanie się paznokci, kruchość, wolny wzrost płytki paznokcia,
  • pojawienie się trądziku, ropnych pryszczy oraz wyprysków,
  • zaburzenia pracy układu trawiennego i występowanie biegunek.

Niedobór witaminy A może również objawiać się przewlekłym zaburzeniem miesiączkowania u kobiet, czego skutkiem może być problem z płodnością i zajściem w ciążę. U osób starszych częstym symptomem braku witaminy A jest dzwonienie i piszczenie w uszach, zwłaszcza przed zaśnięciem. Nadmiar substancji w organizmie z kolei wiąże się z powiększeniem wątroby i jej dysfunkcją oraz pojawieniem się silnych, przewlekłych bólów głowy. 

Prawidłowy poziom witaminy A w organizmie jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Niedobór substancji można uzupełnić, dzięki zmianie diety w odpowiednie produkty lub suplementację preparatami, które ją zawierają.