Podstawowe zalety i wady płyt ceramicznych

Świat galopuje do przodu, a nowe trendy wypychają te stare – również w przypadku aranżacji wnętrz i wyposażania mieszkań oraz domów. Jedną z rzeczy nieodzownych w kuchni była niegdyś kuchenka, zazwyczaj gazowa, rzadziej – elektryczna. Dziś i ona została zastąpiona nowocześniejszymi, wygodniejszymi i efektywniejszymi, a przy okazji bardziej bezpiecznymi rozwiązaniami. Jednym z nich są tak zwane płyty ceramiczne, które – obok płyt indukcyjnych – coraz częściej trafiają do polskich domów. Podczas gdy niegdyś były czymś dostępnym wyłącznie dla wybranych, dziś stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Jakie wady i zalety płyną z postawienia na nie? Jakie mamy ich alternatywy i czy rzeczywiście warto po nie sięgnąć? Wszystkie te kwestie postaramy się poruszyć w tym wpisie, skupiając się właśnie na plusach i minusach implementacji płyt ceramicznych we własnym domu.

Płyty ceramiczne – najistotniejsze zalety

Istnieje wiele powodów, ze względu na które płyty ceramiczne są coraz chętniej wybierane przez konsumentów z całej Polski. Nawet pomimo tego, że uchodzą za produkt rzadziej spotykany, niż te konkurencyjne (chociażby płyty indukcyjne), docenić je można za mnóstwo ich zalet. Do tych najbardziej rzucających się w oczy oraz wartych największej uwagi zaliczyć można:

  • nieskomplikowaną konstrukcję – płyty ceramiczne zawierają w sobie niezwykle prosty mechanizm, na który składają się pojedyncze grzałki. To właśnie to odróżnia je od innych tego typu rozwiązań. Zalet płynących z tej konstrukcji jest mnóstwo, a tą najważniejszą jest niski koszt ewentualnej naprawy. Co jednak warto zauważyć, płyty ceramiczne nie są bardzo awaryjne (bo tak właściwie niewiele jest w nich elementów, które mogłyby się popsuć);
  • prostą obsługę – płyty ceramiczne powstały z myślą o osobach ceniących minimalizm – zwykle nie oferują olbrzymiej ilości funkcjonalności, a zaledwie te podstawowe. Z jednej strony możliwości są przez to mniejsze, a z drugiej – nie mamy do czynienia z ich przesytem oraz jesteśmy w stanie bardzo szybko opanować obsługę tych urządzeń;
  • bogactwo modeli – choć większość płyt ceramicznych jest prosta pod względem funkcjonalności, można nabyć również te bardziej skomplikowane, wyposażone chociażby w minutnik, czujniki smażenia oraz funkcje automatycznego gotowania;
  • łatwość w czyszczeniu, również rozlanych potraw;
  • szybkość działania – płyty ceramiczne potrzebują zaledwie kilkunastu sekund do uzyskania pełnej mocy grzewczej. W wielu modelach czas ten został dodatkowo skrócony (do mniej niż 10 sekund), zwłaszcza na specjalnie do tego przystosowanych polach grzewczych.
  • unikalny i niemożliwy do podrobienia wygląd – choć płyty indukcyjne starają się jak najdokładniej go odwzorować, to płytom ceramicznym należy się prym jeżeli chodzi właśnie o niego. To one wyglądają naprawdę prestiżowo, z ich lustrzaną powłoką oraz nowoczesnym projektem.
  • użyteczność – w przypadku płyt ceramicznych nie trzeba inwestować w inne naczynia, jak w przypadku płyt indukcyjnych, zmuszających nas poniekąd do zakupu przystosowanych do ich obsługi garnków czy rondli. Wystarczą nam te standardowe, wykonane na bazie zwykłych i najbardziej powszechnych stopów.

Płyty ceramiczne – wady

Choć płyty ceramiczne mają mnóstwo zalet, które zdecydowanie skłaniają ku ich zakupowi, nie możemy ignorować również ich wad, które jesteśmy w stanie odczuć w czasie ich eksploatacji, a które uwydatniają się przy porównywaniu ich z innymi rozwiązaniami tego typu.

  • niemożność gotowania bez prądu – jest to element, który dzielą one zarówno z kuchenkami elektrycznymi, jak i płytami indukcyjnymi. Jeżeli zdarzy nam się, że w naszym mieszkaniu czy domu zabraknie prądu (na przykład ze względu na jakąś awarię), z płyty ceramicznej po prostu nie skorzystamy. Wymaga ona energii elektrycznej – bezwzględnie, bez możliwości ominięcia tego wymogu;
  • stosunkowo wysokie koszty eksploatacji – płyty ceramiczne znane są z tego, że konsumują dużo energii elektrycznej (szczególnie wtedy, gdy porównamy je z ich alternatywami). Płyty tego typu tracą dużo ciepła, przede wszystkim ze względu na ciągłe grzanie, nawet kilka sekund po zdjęciu z nich naczynia. Choć wydaje się to niewiele, jest w stanie kumulować się i mieć realny wpływ na wysokość rachunków;
  • możliwość poparzenia – jak już wcześniej wspomnieliśmy, płyty ceramiczne wymagają co najmniej kilku sekund na ostygnięcie. Z doświadczenia wiemy, że nie każdy jest na tyle uważny, by w ich trakcie po prostu ich nie dotykać – może to prowadzić do bolesnych poparzeń. Dlatego też poleca się raczej ich unikać, zwłaszcza osobom, które uważają się za nieuważne.

Podsumowanie

Płyty ceramiczne nie bez powodu stanowią jeden z najczęstszych wyborów osób, które właśnie urządzają i wyposażają własny dom czy mieszkanie. Są rozwiązaniem bardzo praktycznym, a przede wszystkim niesamowicie wygodnym i choć nie brak im wad, ale też alternatyw (są nimi tradycyjne kuchenki gazowe i elektryczne, ale też równie popularne płyty indukcyjne), ich zalety są w stanie przeważyć i pchnąć nas ku ich zakupowi. Zakupowi, którego z pewnością nie pożałujemy.