Witaminy B są najliczniejszą grupą witamin uszeregowanych pod jedną literą alfabetu, chociaż ich funkcje w…
Witamina C
Witamina C to witamina, którą przyjmuje się głównie w okresie osłabienia odporności organizmu. Wielu uważa, że ilość witaminy C jest skuteczna w określaniu jej skuteczności. Prawda jest jednak inna – o skuteczności witaminy C często decyduje jej jakość, a nie ilość. Która witamina C jest więc najlepsza? Czy naturalna witamina C jest najskuteczniejsza i najlepiej przyswajalna? Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule. Zachęcamy do zapoznania się z jego treścią!
Którą witaminę C wybrać?

Naturalna witamina C i syntetyczna witamina C

Oczywiście najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. To w nich najwięcej kwasu askorbinowego występuje w swojej naturalnej postaci. Jednak w latach 30. XX wieku powstała syntetyczna witamina C, obecna w wielu suplementach diety. Jeśli chodzi o biodostępność syntetycznej i naturalnej witaminy C, jest to temat często poruszany w różnych opracowaniach naukowych. Według różnych badań biodostępność syntetycznych i naturalnych form witaminy C nie różni się zbytnio od siebie. Badano ludzi i zwierzęta. W rezultacie na pytanie, która witamina C jest lepsza – syntetyczna czy naturalna – nie można jeszcze jednoznacznie odpowiedzieć.
Najbardziej naturalnymi źródłami witaminy C są: dzika róża, kiszona kapusta, czarna porzeczka, pietruszka, papryka, truskawki i cytrusy. Codzienne stosowanie tych produktów jest najlepszym rozwiązaniem, aby uniknąć niedoboru askorbinianu. Owoce i warzywa zawierają również wiele innych witamin, polifenoli i błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście witamina C znajduje się również w innych produktach spożywczych, ale warzywa i owoce są najliczniejsze.
L-Witamina C – Co to jest i dlaczego jest tak głośny?
Nie ma czegoś takiego jak L-witamina C. Wbrew powszechnemu przekonaniu jest to powszechna taktyka marketingowa w odniesieniu do produktów zawierających zwykły kwas L-askorbinowy. Przedrostek „l” jest mylony z „dla leworęcznych” i tak naprawdę nie oznacza żadnej specjalnej funkcji, a jedynie wyższą cenę produktu. Jeśli chodzi o witaminę C, dobrze znana jest również witamina C dożylnie, może nie są zbyt popularne, ale o nich słyszy się dużo. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się witamina C w proszkach, kroplach czy tabletkach. To jest standard. Ale co robi płyn dożylny? Teoretycznie płyny dożylne omijają układ pokarmowy, a tym samym działanie kwasu żołądkowego, z pominięciem procesu trawienia produktu.
Jednak ostatnie badania sugerują, że najlepiej unikać wlewów dożylnych, ponieważ ich skuteczność jest niepewna, a ich stosowanie może prowadzić do różnych skutków ubocznych. Oczywiście ten temat jest wciąż badany i może stać się najlepszym sposobem na przyjmowanie witaminy C w przyszłości. A więc, która witamina C najlepiej i najlepiej się przyswaja – w postaci proszku, tabletki czy kropli? Odpowiedź na to pytanie jest niejednoznaczna i zazwyczaj forma nie przekłada się na biodostępność lub biodostępność kwasu askorbinowego. Ważniejsza jest forma chemiczna witaminy C. Oczywiście nie warto przepłacać za IV i „liposomalną” witaminę C oraz chwyty marketingowe dotyczące L-witaminy C. Dlatego najlepiej wybrać suplement diety zawierający witaminę C w następujących sytuacjach. Powyższe nazwy to kwas askorbinowy, L-askorbinian sodu, L-askorbinian potasu, L-askorbinian wapnia i 6-palmitynian L-askorbinianu. Warto jednak pamiętać, że najlepiej jest spożywać witaminę C wraz z produktami spożywczymi, takimi jak owoce lub warzywa bogate w witaminę C.
| Polecamy zapoznać się : |
| https://www.mwf.com.pl/witamina-c/ |





